Jeg elsker å feire bursdager. De er alltid gøyale. Det er gaver. Kaker. Latter. Hver 11. september feirer vi bursdagen til en skjønn slektning, 11. september pleier å være en god dato. Så skjedde 11. SEPTEMBER. Etter det ble dagen synonymt med terror. Vantro. Rystelser.     

Jeg ble invitert av Gyldendal til å være med på et skolearrangement i forbindelse med Oslo Bokfestival. Datoen var 11. september og ingen heldig dato for en som er svært overtroisk.

Svart katt over veien? Spytt, spytt, over skuldrene. Stige foran på gaten? Går rundt selv om det er midt i en trafikkert vei.

Dagen opprant. Skummelt, skummelt. Rakk t-banen med ett minutts margin. Lovende. Turen inn til byen gikk fint. Avstigning Nasjonalteateret. Alt i orden. Rolig puls, rolig gange nedover Karl Johan. Og der møtte synet meg; Teltene, fylt av bøker. Jeg snuste i luften og kunne kjenne eimen av ord, av trykksverte, av forventning. Bokstabler. Forfattere. Bibliotekarer. Lesehester. De var overalt. Jeg blunket til Knut Nærum, kastet et blidt blikk etter Linn Ullmann, hun kom gående hånd i hånd med mannen Niels Fredrik Dahl. En glad og ivrig leser stanset dem.

- Hei Linn, hvor skal du lese hen? spurte hun og strålte som en sol. - Jeg vil komme og høre på deg.

Linn strålte tilbake, sa at hun ikke skulle lese denne gangen, hun skulle bare nyte festivalen, hun også.

Jeg fortsatte til Gyldendalhuset og Hamsunsalen hvor jeg møtte greie kolleger fra Aschehoug og Gyldendal. Det yret av skoleelever. Noen var på vei ut, de hadde fått høre på Jørn Lier Horst lese og Hans Jørgen Sandnes tegne fra «Operasjon Sommerøya». Siri Pettersen fortalte om sin siste bok «Råta». De som var på vei inn skulle høre på Bjørn Ingvaldsen, Lars Joachim Grimstad, Vera Micaelsen og meg. Vi satt skulder mot skulder på første rad og gledet oss til å entre scenen. Barna lo seg skakke da Bjørn fortalte om den sprø pappaen i «Sønnen til læreren 3», Lars ga alle latterkrampe da vi fikk se og høre om verdens rareste statsminister i «Solkongen», Vera fikk frem gispene da hun leste om Kine som selger sjela si til djevelen for å bli verdensmester i freestyle, en skikkelig «Discosatan»! Og jammen ble det liv og røre i salen da jeg utfordret Vera, Ragnhild og Noa fra salen til å få prøve seg på morellsteinspytting.

For en gøyal dag det ble! Det var latter og saft og boller. Det var bokas bursdag! Hipp, hipp, hurra!

Hurra for litteraturen. Hurra for boka, for alle bøker. Hurra for leserne og hurra for Oslo Bokfestival.       

Comment