Hvilket dyr var du?

Jeg var ti år og syntes jeg var ute av denne verden. Jeg var altfor høy, altfor tynn og altfor nærsynt med mine 175 cm, 45 kg og minus 7,5. Brilleinnfatningen var lyseblå og større enn Sherlock Holmes sitt forstørrelsesglass. Jeg fant ut at en rett pannelugg ville hjelpe. Det er ikke så lett å klippe seg med kjøkkensaks, det ble skeivt. Og med hår som krøllet seg i tuppene, ble resultatet hoppbakkesveis.

De andre jentene gikk i rosa, var nette med skostørrelse 33. De så utmerket og hadde draget på gutta. Jeg krummet nakken, gikk med svikt i knærne og holdt meg fast i vindfulle kast, for flaggstanghøye personer kan lett knekke. Særlig av ordene til ham som bodde to etasjer over i blokka mi. Han hadde smilehull og blå -og rødstripet genser med hvit krave, jeg kunne livet hans utenat. Han kunne slengbemerkninger, og særlig populært var «din nerd».

Det var på en ferietur i Danmark at jeg oppdaget dem. Sjiraffene. De flokket seg rundt bilen vår, en stakk hodet inn i vinduet og jeg så inn i verdens skjønneste, brune øyne. Jeg så noe annet også; at flaggstanghøye vesener kunne være grasiøse på en nydelig, klønet måte; ulenkelig og tynt var faktisk vakkert.

Jeg fikk dilla på dem. Innvendig var jeg en elegant sjiraff hvis kommentarer som brilleslange og telegrafstolpe kom meg for øret. Snublet jeg i de langbeindigre skoene mine fordi synet sviktet, lo jeg slik sjiraffer ler, høyt og lydløst. Nerden i meg har fortsatt sjiraffdilla. Det er sjiraffhåndklær og sjiraffputer. Sjiraffkopper og sjiraffsåpe. På skolebesøk er gjerne veska full, det er ringer på hendene og smykker rundt halsen som dessverre gir kløe på grunn av nikkelallergi. Som om det betyr noe når jeg kan begeistre og glede lytterne med noe så enkelt som ga barndommens famlende dager oppturer. Barn forstår. Barn sitter med tindrende øyne. Og det er kanskje en eller to som kjenner seg igjen. Som også trenger å finne noen som likner, som skaper seg indre bilder.

Jeg får sjirafftegninger fra barna. Og elsker hver eneste en. Noen av tegningene viser andre dyr. En tøff løve som brøler over urettferdighet. En kanin som spretter unna sårende setninger.

Hvilket dyr var du?

 

Tusen takk blå gruppe.JPG

 

   

Comment