Comment

Er sjiraffen en blanding av et neshorn og en leopard?

Hjelp, sjiraffen i København Zoo blir jaget av et neshorn!

Hjelp, sjiraffen i København Zoo blir jaget av et neshorn!

DET ER LURT å kunne lokke sjiraffer på den rette måten hvis du ønsker nærkontakt. Jeg tror ikke jeg er så god til det, selv om jeg lokker med en veldig snill stemme.

- Kom hit, til oss, sjiraff-kalven, lokker jeg. - Alle vi som står her er veldig greie.

Det funker dårlig, dyret som lar seg lokke er et neshorn. Det virker grettent og jager sjiraffen - tilbake til sjiraff-huset sitt.

-Duste-neshorn, roper barna rundt meg. - Det er ikke lov å skremme kalven!.

- Kanskje neshornet vil bli venn med sjiraffen, prøver jeg. - Kanskje den tror den er i slekt med sjiraffen. Synes dere at de likner?

Guttene jeg spør, himler med øynene. Så skjønner de at jeg tuller. - Det er okapien som er sjiraffens nærmeste slektning, sier den ene. Og så forteller han meg det som Rabalder har skrevet på faktalapp nummer 3:

Før trodde folk at at sjiraffen var en blanding av en kamel og leopard. Derfor er det latinske navnet for sjiraff Giraffa camelopardalis. Camelopardalis likner både på kamel og leopard.

Sånn ser en okapi ut. Den likner litt på en hest, og litt på en sebra, men er sjiraffens nærmeste slektning.

Sånn ser en okapi ut. Den likner litt på en hest, og litt på en sebra, men er sjiraffens nærmeste slektning.

Comment

Comment

Hva betyr ordet SJIRAFF?

Hurra! Etter en time kommer endelig sjiraff-kalven ut av huset sitt.

Hurra! Etter en time kommer endelig sjiraff-kalven ut av huset sitt.

- Vet du hvor fort en sjiraff greier å løpe, spør jeg jenta som står ved siden av meg utenfor savannen i København Zoo. Hun venter, som meg på at sjiraffene skal bli ferdig med middagen sin.

- 60 kilometer i timen, svarer hun. - Og de greier å løpe 50 kilometer i timen LENGE!

- Oi, sier jeg. - Det betyr at barn som rir en sjiraff til skolen må lærer sjiraffen å lese trafikkskilt - siden det bare er lov til å løpe 30 km i timen rundt skoler. Tror du det er derfor vi ikke ser så mange sjiraffer rundt skoler?

Jenta ser litt rart på meg før hun snur seg mot sjiraff-huset: - Seeeeeee! Kalven kommer ut! Tenk om den løper bort til oss!

- Ja, roper jeg. - Vi må prøve å lokke den hit. Kanskje det hjelper å rope SJIRAFF?

Men hva betyr egentlig ordet sjiraff, Rabalder? Hva har du skrevet på faktalapp nr 2?

Svaret er … Sjiraff betyr å løpe raskt. Sjiraff, eller giraffa, kommer fra det arabiske ordet xirapha.

RABALDERezgif.com-video-to-gif.gif

Comment

2 Comments

Vil du lære litt om sjiraffer, les her!

Jeg har skrevet en faktabok om sjiraffer som kommer på markedet 22. august! HURRA!

Jeg gleder meg veldig, jeg elsker sjiraffer! I faktaboka er det rundt 24 fakta. Jeg skulle gjerne ha fått plass til mange flere nyttige- og litt mindre nyttige fakta om sjiraffer. Det var da jeg fikk ideen om å føye til 24 fakta her. Jeg har fått hjelp av Rabalder.

Sjiraffer midt i maten i København Zoo

Sjiraffer midt i maten i København Zoo

Rabalder er en papp-sjiraff og like høy som en nyfødt kalv. Rabalder har på seg 24 lapper. Bak hver lapp skjuler det seg 24 sjiraff-fakta. Jeg har valgt 24 lapper fordi 24 er et bra tall. Og fordi 24 lapper minner om en julekalender.

Jeg lærer alltid mye om sjiraffer når jeg er i dyreparker. Tidligere i sommer, da jeg var i København Zoo, hadde jeg håpet å få en prat med de to sjiraff-ekspertene som jobber der, uheldigvis var begge på ferie. Heldigvis var ikke sjiraffene det, men de var midt i middagen – som ble servert inne i sjiraff-huset.

Jeg vet såpass mye om sjiraffer at ønsket jeg å få et glimt at dem, var det bare å vente, sjiraffer er drøvtyggere, og et måltid kan ta timer. Ventetiden ble hell i uhell - for det var ikke bare jeg som hang over gjerdet og studerte de høyreiste skapningene, men mange barn - som også synes at sjiraffer er verdens vakreste dyr. Barna ga meg mange flotte sjiraff-fakta.

I tjuefire dager frem mot jul vil Rabalder gi deg innblikk i hvordan det er å være sjiraff.

Her er fakta nr 1:

Sjiraffer ser farger i motsetning til hunder som ser verden i svart-hvitt. Sjiraff-eksperter som forsket på dette, fant også ut at sjiraffer foretrekker rødt.

Min gode venn, Rabalder.

Min gode venn, Rabalder.

2 Comments