PANIKK! Jeg har for korte armer, jeg rekker ikke frem til kalven: Jeg får ikke matet den. Det lengste spiselige jeg finner, er et langt, tørt strå. Kalven, stakkars, virker skuffet. Men, den er en veldig grei kalv, den tar i mot det puslete måltidet jeg har å tilby.

- Hvor er de lange armene når vi trenger dem! sier jeg til Malte.

- Det er ikke du som har korte armer, det er kalven som har for kort hals, trøster Malte.

- Det er vel ikke sant, protesterer jeg.

- Jo, fordi kalver blir født med kort hals - og lange bein, og i begynnelsen er halsen så kort i forhold til beina at kalven ikke rekker ned til bakken for å drikke vann. Derfor er kalvene avhengig av å få melk fra moren.

- Interessant, sier jeg. - Kalver er korthalser. Men det vokser de fort av seg, så raskt som de strekker seg! Visste du at kalven vokser tre cm hver dag i de første ukene?

- Så klart, svarer Malte. - Derfor har kalver svært god appetitt. Gjett hvor mye melk en kalv drikker hver dag? Det svaret kan du ta med Mari, i fakta-kalenderen din!

Jeg tar Malte på ordet: Her er fakta nr 6. En kalv drikker ca ti - tolv liter melk i løpet av en dag. Noen flaske-kalver får eggeplommer rørt inn i melken sin - fordi kalver trenger masse proteiner. Det er bra melk ikke inneholder kullsyre - kalver kan ikke rape. Heldigvis kan de prompe. Litt moro skal en kalv ha det.


Jeg lokker … og lokker … og strekker meg … strekker meg … og DER får kalven noen gress-strå.

Jeg lokker … og lokker … og strekker meg … strekker meg … og DER får kalven noen gress-strå.

Lange, smekre bein på denne flotte kalven her. Kalven er en Rothschild-sjiraff - populært kalt white-socks. De er lette å gjenkjenne på grunn av de hvite leggene.

Lange, smekre bein på denne flotte kalven her. Kalven er en Rothschild-sjiraff - populært kalt white-socks. De er lette å gjenkjenne på grunn av de hvite leggene.

Comment